dissabte, 15 de febrer del 2014

CORATXÀ, ALS CONFINS DEL MÓN



Si et diuen que allà on vagis et trobaràs coneguts, creu-t’ho!
Quan ens decidirem a passar la nit de Cap d’Any al Coratxà (Tinença de Benifassà-Castelló-País Valencià), no podíem pensar que coneixíem a l’actual responsable de l’Hostatgeria Sant Jaume: Jordan Giner.
Jordan va fer-se càrrec de l’Hostatgeria a principis de 2013, per tant, era la seva primera nit de Cap d’Any com a director de l’establiment. Però lluny de seguir amb la tradició de fer cuina tradicional, ha optat per buscar un xef de gran experiència i que fa cuina d’autor, aquest tipus de cuina que tan es porta i que dóna premis. Fixeu-vos amb el menú que oferien:

Mus de llamàntol i caviar de peix volador
Vichisoise d'ostres
Tartaleta de llagostins de Vinaròs
Morro de bacallà amb budellets
Espatlla de cabridet al forn amb parmentier i sàlvia
Tartín de poma amb crema anglesa i vainilla.

Evidentment acompanyat dels torrons, raïm, vi, cava, cafè, etc.

El Coratxà és un nucli de població que depèn administrativament de la Pobla de Benifassà i que,conjuntament amb el Ballestar, el Boixar, Fredes, Castell de Cabres i Bel (Rossell) conformen el territori que es coneix com la Tinença de Benifassà (*) Està situat a més de 1.200 m d’altura, sent, segurament, la població més alta del País Valencià. En l’actualitat només hi viuen permanentment el responsable de l’Hostatgeria i el cuiner, si bé s’hi han restaurat algunes cases com a segona residència, normalment de gent que tenen antecedents familiars al poble. També hi ha un parell d’allotjaments rurals.
Quan hi arribes, sembla que ho hagis fet als confins del món, ja que et dóna la impressió que més enllà no hi ha res... Encara que, per una pista forestal molt deteriorada pots arribar a Pena-roja de Tastavins a la veïna comarca del Matarranya turolenc.  
La Tinença de Benifassà té els seus orígens els anys de la Reconquesta, quan el Rei Jaume I el Conqueridor va passar per aquell indret camí de la reconquesta de Morella, pas previ per a controlar el regne musulmà de València. 

Precisament l’església de Sant Joan del Coratxà data d’aquella època i va ser la primera d’estil romànic que es va construir a l’antic Regne de València. És l’edifici més emblemàtic i, al estar situat a la part alta es té una bona perspectiva del poble.
L’altre edifici emblemàtic és la casa consistorial ubicada a la plaça Major i que té un rellotge a la façana. Al bell mig de la plaça hi ha una font. També hi ha un til·ler monumental quasi al davant de l’Hostatgeria.  
A pocs quilòmetres es pot visitar una dels paratges naturals de més bellesa: el conegut com l’avenc del Coratxà.


(*) Tinença significa domini, possessió, pertinença... 






LA CURIOSITAT:

El 10 d’agost des de l’Hostatgeria s’organitza un sopar fred i una excursió a un lloc situat a uns 2 km del casc urbà per a poder contemplar el fenomen anomenat les llàgrimes de Sant Llorenç que, com sabeu, es tracta d’una pluja de meteorits que es dóna sempre per aquesta data. Desgraciadament, per culpa de la contaminació lumínica de les ciutats i pobles, és molt difícil observar el cel estelat, però des de punts com el del Coratxà es té una visió excel·lent.  


EL MONESTIR DE SANTA MARIA DE BENIFASSÀ

És la joia de la corona del territori. De la mateixa època que la majoria d’esglésies de la zona (1233-1250), però d’estil gòtic. Fa ser fundat per l’ordre del Císter. Des de l’any 1931 és monument nacional. Només es pot visitar els dijous entre les 13:00 i les 15:00 hores.


CON ARRIBAR:

L’entrada natural a tots els pobles de la Tinença (tret de Bel) és per la Sénia, encara que també s’hi pot arribar des de Morella.
Des de la Sénia s’ha d’agafar la carretera del pantà d’Ulldecona i, passat aquest,  continuar fins la bifurcació que hi ha abans d’arribar al Ballestar. Si bé qualsevol de les dues carreteres ens hi pot portar, prendrem la de la dreta fins abans d’arribar a Fredes. Allí haurem d’agafar una pista asfaltada que hi ha a l’esquerra (atenció que el revolt és molt tancat) Primer passarem pel Boixar i una mica més avant ens trobarem amb el Coratxà. La distància des de la Sénia és d’uns 32 Km i el temps aproximat del viatge uns 45 minuts.

Afegeix la llegenda

    

MÉS INFORMACIÓ:  

Hostatgeria Sant Jaume del Coratxà:  http://www.lahostatgeria.com/

La Tinença de Benifassà: http://www.benifassa.com

Ajuntament de la Pobla de Benifassà: http://www.lapobladebenifassa.es/

Parc Natural de la Tinença de Benifassà: http://parquesnaturales.gva.es/web/indice.aspx?nodo=4324

Parc Natural de la Tinença de Benifassà (fulletó): http://www.cma.gva.es/contenidoHtmlArea/contenido/4326/cas/Tinenca2008_cast.pdf